Mi is a FIGYELEM?

Szerző: admin Közzétéve:

🔍🤟👁 Mi is a FIGYELEM? 👂👄🤙

I. rész

Sok egymásnak ellentmondó írás, közlés, elvárás jelenik meg napjainkban! Nagyon gyakran halljuk, hogy nem figyel, rövid ideig tart, szórt, nem tud váltani a gyermek figyelme! Nagyon széles és mély témakör, egy kis ízelítőt adnék belőle!

Mi is történik mikor a gyerek figyel, es mi amikor nem figyel?
Figyelem egy irányított érdeklődés, egy dologra irányuló, fókuszàlt tudatos észlelés. Kinyílik az észlelőcsatorna, ami alapján a figyelmünket ráirányítjuk a tapasztalni kívánt dologra.Mindezt úgy, hogy az ingeráradatból a figyelem határozza meg mit észlelünk. Tehát maga a figyelem is szelektív folyamat! 

Ha ezekből a beérkező ingerekből nem, vagy csak nehezen ill. szórtan reagálunk, jön létre az az állapot amikor “nem figyel”a gyerek, a felnőtt. Vagyis a sok ingerből nem gátlódik le a többség, hanem az észlelési mezőn keresztül fennmarad, így ide-oda csapong a figyelem, mindent is észlelve!

Mitől függ ez az állapot?
Befolyásolhatja a figyelmi működést: 
-a teljesség igénye nélkül-
-életkor
-személyiség
-érdeklődés
-mentális és pszichés állapot ,beállítódás
-életmód, evés, alvás szükséglet
-napszak
-fáradékonyság
-képernyőzés

A figyelem fejlődésében, érésében 6-7 éves kor körül ugrásszerű változás következik/ het be. Ezért a figyelmi funkció az iskolaérettség egyik kulcs tényezője. Az iskoláskor küszöbén a gyermek már felhagy az egocentrikus gondolkozással, így kèpes egyre több tényező figyelembevételével gondolkozni, kialakul az empátia. A figyelemszabályozás is, ahogy nő a gyermek, az életkor előrehaladtával 
javul. 

Figyelemzavarról beszélünk akkor, ha a figyelmi problémák oka többnyire a működést megalapozó pszichikus funkciók gyengesége, zavara vagy kiesése. A figyelem elégtelensége már korai életkortól tapasztalható, és tartósan fennmarad, és minden élethelyzetben megfigyelhető. (Torda, 2000) 
Átmenetileg kialakult figyelmi problémákat éppen aktuális pszichés vagy környezeti ártalmak okozhatnak! Ezt nem hívjuk figyelemzavarnak!
Kategóriák: Szakmai posztok