LABDAPATTOGTATÁS

Szerző: admin Közzétéve:

LABDAPATTOGTATÁS

Miért fontos a labdaügyesség elsajátítása?

Labda, egyszerű, sokszínű játék, egyben egy remek fejlesztő eszköz is.Minden formában, méretben, színben kapható. Azt látom , hogy ma a gyerekek a rúgáson kívül nem igazán használják, nehezített számukra a labdával való játék. Pedig a labdapattogtatás, az elkapás, – dobás, a labdaügyesség számtalan fontos területet fejleszt:

-szem-kéz koordinációt

-dominancia kialakulását

-ritmust

-fókuszált figyelmet

-koncentrációt

-mozgáskoordinációt

-végtagszétválasztást

-elkapás és dobás által az ujjak erősítését és a kéztő csontok fejlődését

-térbeli tájékozódást

-taktilitást

-számlálás, számolás kialakítását elmélyítését.

Már a csecsemőkorban, 6-7 hónaposan lehet a babák keze ügyébe adni olyan tenyérnyi méretű kislabdát, golyót, amivel a marokfogást tudja gyakorolni, amivel a kéztő csontok fejlődését és az ujjhajlító izmok erősödését segítjük elő. Ahogy nő a baba, lassacskán megtanulja, hogy gurul, ami után lehet kúszni, mászni, el lehet dobni, utána lehet eredni. Amikor már biztosan jár -kb18 hó- már utána is tud sietni, futni. Kezdetben lufit is használhatunk, ami lassabb és könnyebb, mint a labda. Megtanulja gurítani, felvenni két kézzel, elejteni, eldobni és próbálja elrúgni is., ez mind nagy móka számára.Eleinte még esetlegesek a próbálkozások, de minél többet találkozik vele, annál hamarabb tanulja meg a labdával való bánásmódot. A célba dobást is már 2 éves kor körül el lehet kezdeni, talán eleinte babzsákkal, lufival. A labdaügyesség 5 éves korra már jó lenne ha kialakulna, mégis azt tapasztalom, hogy nagyon sok iskolás gyermek sem tud jól dobni, elkapni, pattogtatni. 

Azáltal, hogy egy meghatározott ritmusra állva, járva, pattogtatja a labdát a gyerek, a szem-kéz koordináció területét erőteljesen használja, ami a szemkövetést is hatékonyan segíti. Közben a keze, a lába különböző irányba jár, folyamatos figyelmet követel.Azt már mondanom sem kell, hogy ezeknek a területeknek a megfelelő érettsége szükséges a helyes írás-olvasás elsajátításához is! 

Hogyan tanítsuk meg őket pattogtatni?

-először csak elejteni, elkapni kellene

-aztán ha már jól megy, lehet egyet beleütni és úgy elkapni

-ha már ez is megy, akkor mellérendelni több ütést

-az nagyon fontos, hogy hol és milyen mértékben ütjük meg a labdát, ezt is ízlelgetni kell…

– nagyot ütök felpattan magasra, kicsit ütök nem pattan fel magasra

– nem csuklóból hajlított kézfejjel pofozom, hanem feszített tenyérrel ütögetem.

Labdajáték tippek:

-falra pattintó

-labdacipelés, átadás, ejtés,nagymozgásokkal

-célba dobás

 

Élvezetes játékot kívánok!

Kategóriák: Szakmai posztok