Gondolatokat a cumizás hatásairól​

Szerző: admin Közzétéve:

Gondolatokat a cumizás hatásairól

Azzal az emberek nagy része tisztában van, hogy a cumi használata tud gondokat okozni. Na de milyen gondokat és miért is? Ezt már kevesebben tudják.

A cumi használata akár nagy segítség is lehet csecsemőkorban, a baba megnyugtatására és elaltatására. Ami ebben a nehéz, hogy korlátozzuk a használatát ezekre a tevékenységekre. Fontos, hogy jutalomként semmiképp se adjuk a babának.

A probléma a cumival abból adódik, hogy a nyelvet lekényszeríti az alsó fogsor mögé, ahol tónustalanul pihen. A nyelvnek normál esetben a felső fogsor mögött a szájpadláshoz simulva kellene lennie.

Túlzott használata a fogazatban is kárt tehet, ami nyitott harapáshoz, artikulációs zavarokhoz is vezethet, a nyelvlökéses nyelésről nem is beszélve.

Ha a nyelv fent helyezkedik el a szájpadlasra simulva akkor a nyelv anatómiai fogszabályzóként működik, mert tudja formálni/ tágítani a szájpadlás ívét. Amennyiben lent helyezkedik el akkor nagy esély van a gótikus szájpadlás kialakulására is. Tehát a nyelv helyzete az arc formájának alakulására is hatással van!

A fogazati és logopédiai károk, amiket a cumi okozott azokat akár évek munkájába és nem kevés pénzbe kerül helyreállítani.

Így arra buzdítanám a szülőket, mielőtt cumi használatát fontolgatnák járják alaposan körül a témát és tájékozódjanak az esetleges következményekről és ezek fényében döntsenek.

A túlzott használatot nehéz meghatározni, mert minden család és gyermek más, de azt kell szem előtt tartani, hogy ne adjuk a babának a cumit amikor nem igényli tényleg azt pl.: nincsen éppen alvás idő. Napi egy óránál több időt ne töltsön a gyermek cumival a szájában.

2 eves kor korul javasolt teljesen elhagyni, de egy evesen is mar lehet gyakorolni az elhagyását, sőt olyan szakirodalom is van, ami már hat hónapos kortól javasolja a fokozatos elhagyását.

A leszokásra különböző módszerek vannak. Elviszi a mikulás, a nyuszi, elvisszük egy cumi fára.

Javasolni szoktam, hogy adjanak cumi helyett egy kedvenc plüsst a picinek, amihez kötődik.

Lehet jutalmazásra alapuló táblázatot csinálni, ha mar nagyobb gyerekről van szó.

Sokszor hallottam, hogy az a módszer jól beválik, ha a szülő minden nap levág egy apró darabot a cumi végéről, egészen addig amíg a gyermeknek már nem fog kelleni.

Ha ezek a módszerek nem működnek érdemes lehet pszichológus segítségét kérni.


Vassné dr. Kovács Emőke – Rehák Gizella – Vizkelety Tamás- A nyelvlökéses nyelés- 2015- Eötvös József kiadó

Kategóriák: Szakmai posztok