Mi is a FIGYELEM? – 2.rész

Szerző: admin Közzétéve:

🔍🤟👁 Mi is a FIGYELEM? 👂👄🤙

II. rész

Ott tartottunk, hogy megbeszéltük mi is a figyelem, milyen tényezők befolyásolják, és mi a figyelemzavar?
Figyelemnek beszélhetünk a jellemzőiről és tulajdonságairól, a teljesség igénye nélkül,- pl. mint koncentráció, ami egy bizonyos ingerre való összpontosítást jelent, vagy mint a figyelem erőssége, ami a koncentráció mértéke, vagy a terjedelem, ami egy bizonyos időegység alatti információ mennyiség “vitele”mint a megosztottság, ami azt jelzi, hány dologra tudunk egyszerre figyelni, vagy mint a tartósság, hogy mennyi ideig tudunk egy dologra, tevékenységre tartósan figyelni. A figyelem tartóssága sok mindentől függ, befolyásolhatja akár az éberségünk, az aktuális fizikai állapotunk stb. Csak akkor tudunk két dolgot egyszerre követni, ha az egyik cselekvés már automatikus.
Aztán van akaratlagos és spontán figyelem, előbbi mentális erőfeszítést jelent, mint az olvasás, a tanulás folyamata, utóbbi az idegrendszer beállítódása , ahogy önkéntelenül egy ingerre figyel, pl: színházi előadás alatt megszólal egy telefon.
Itt szeretnék megállni, és megemlíteni egy fogalmat, hiperfixáció, ami azt az “élményt” jelenti, amikor valaki teljesen elmerül egy bizonyos témában, cselekvésben, tevékenységben, olyannyira , hogy szinte elfelejtődik a körülötte lévő világ, figyelmen kívül hagy minden mást. Akár elfelejt enni, mosakodni, kibillen a napi ritmusból, felborul a napirend.
Ilyen pl. a videó játékok, a telefonozás, tv mértéktelen használata, amikor már csak arra a tevékenységre tud fókuszálni!
Ilyenkor a figyelem nem tud váltani, vagyis letapad, ott ragad, benne marad abban a tevékenységben, nem tudja megállítani az egyén!
Egy példa, a gyerek annyira belemélyed a videojátékba, hogy nem hallja ha a szülője a nevén szólítja….
Márciusi posztunkban az “ajánlott képernyőidőt” boncolgattuk, ez a téma oda is, és a Mi is a figyelem ? 1. rész poszthoz is szervesen kapcsolódik.
A video erős érzelmeket válthat ki, nem célom az elrettentés, youtube-n találtam, bárki megnézheti: https://www.youtube.com/watch?v=J474DEQQq1Y 
 
-Jgypk jegyzetéből használtam fogalmakat-
Floidl Andrea

Kategóriák: Szakmai posztok